De naam JUNO verraadt de affiniteit met en de liefde voor de Japanse filosofie.


‘O’ verwijst naar de zen cirkels ensō, rijk beladen met symboliek. Deze cirkel staat binnen het boeddhisme symbool voor verlichting, kracht, het universum, het “alles”, de leegte. Schijnbaar perfect in hun continuïteit, balans en volledigheid, benaderen ze de perfectie, maar dan de perfectie van de imperfectie. Ze zijn tegelijkertijd de fundamenteel meest eenvoudige en de meest complexe vorm. Ensō weerspiegelt de verschillende dimensies van het Japanse wabi-sabi perspectief en esthetiek: fukinsei (negatie van symmetrie), kanso (eenvoud), koko (verweerd), shizen (zonder pretentie, natuurlijk), yugen (subtiel diepe gratie), datsuzoku (vrijheid) en seijaku (rust).


‘JUN' staat voor oprechtheid, puurheid en zuiverheid.

In die naam JUNO lezen we een oprechte zoektocht naar essentie, naar eenvoud binnen veelvoud, naar subtiele gelaagdheid, naar kracht zonder pretentie, naar zuiverheid, naar poëzie binnen een prozaïsch verhaal.

 

 

Er is geen voorgeschreven pad. Ook al lijkt de ensō cirkel weinig ruimte voor variatie te laten, de variëteiten van

persoonlijke expressie zijn eindeloos. Evenzo is elke opdracht anders, maar gaat steeds uit van een wezenlijke dialoog over alle aspecten. Geen opgedrongen wil, maar een symbiose van site, programma, visie bouwheer en stakeholders, ...

Foto's: Hannah Van Eenooghe